header banner
Default

Kripto para yatırımcılarının dikkat etmesi gerekenler


Table of Contents

    Bitcoin ve Ethereum başta olmak üzere kripto paralar, yatırımcıların yeni gözdesi. Artık kripto para yatırımcılığı diye bir yatırımcılık türünden söz edebiliyoruz. Peki kripto para yatırımcılığı nedir ve kripto para yatırımcıları nelere dikkat etmelidir?

    Bu makalede, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralara yatırım yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğreneceğiz.

    KRİPTO PARA YATIRIMCISI NEDİR?

    Kripto para birimlerini alıp satarak gelir elde etmeye çalışan kişilere kripto para yatırımcısı denir. Kripto para yatırımcıları kısa vadeli, orta vadeli ya da uzun vadeli alım satım stratejileri güdebilir. Kısa vadeli kripto para al satı yapanlar ise genelde trader olarak anılır.

    Kripto para yatırımcıları kabaca 3’e ayrılır: Bireysel, profesyonel ve kurumsal. Bireysel yatırımcılar, kişisel bir borsa hesabıyla bireysel olarak alım satım yapan, genelde amatör yatırımcılardır. Profesyonel yatırımcılar, yatırımcılığı meslek olarak yapan ve bir grup insanın varlıklarını yöneten yatırımcılardır. Kurumsal yatırımcılar ise profesyonel yatırımcılara benzerler ancak kişileri değil belirli kurumları, örneğin şirketleri temsil ederler.

    Bu yazıda daha çok trader’ların ve bireysel yatırımcıların dikkat etmesi gerekenlere değineceğiz.

    KRİPTO PARA YATIRIMCILARI NELERE DİKKAT ETMELİ?

    Kripto para piyasası oldukça volatildir. Bitcoin ve Ethereum gibi devasa piyasa değerien sahip kripto paraların fiyatlarında bile sert hareketler görülebilir. Kripto para piyasasında birçok shitcoin, yani temelsiz ve kötü proje de bulunur. Bu nedenle, kripto para yatırımcıları birtakım unsurlara dikkat ederek yatırım yapmalıdır. Projenin ardındaki ekip, whitepaper ve token ekonomisi, projenin amacı ve vizyonu gibi unsurlar bunlar arasında sayılabilir.

    1. Proje ekibini araştırın

    Günümüzde birçok kripto para projesi geliştiriliyor. Bu projeleri geliştiren ekibin blockchain ve finans alanında deneyimli olup olmadığı, kripto para yatırımcıları için önemli göstergelerden biridir. Elbette Bitcoin kurucusu Satoshi Nakamoto gibi kimi prestijli simaların geçmişini bilmiyoruz. Yani, bilinmeyen bir geliştirici de büyük bir projeye imza atabilir. Ama ne derler bilirsiniz: İstisnalar kaideyi bozmaz!

    2. Whitepaper okuyun

    Bir kripto para projesine yatırım yapmadan önce ilgili projenin whitepaper’ını okumakta her zaman fayda vardır. Whitepaper, proje ekibi tarafından yazılan ve projenin teknik detaylarını açıklayan bir tür makaledir. Whitepaper okuyarak, yatırım yapacağımız projenin hangi sorunlara ne gibi çözümler getirdiğini öğrenebiliriz.

    Whitepaper’lar çoğu zaman ilgili projenin token ekonomisini de açıklar. Bu bölümde projenin kripto para biriminin arzının ne olacağı, nasıl dağıtılacağı gibi detaylar anlatılır.

    Eğer bir whitepaper projenin teknik detaylarını ya da token ekonomisini yeterince açıklamıyorsa, genelde o projeden uzak durmakta fayda vardır.

    3. Projenin amacını ve vizyonunu anlayın

    Bir kripto para projesine yatırım yapmadan önce o projenin amacını ve vizyonunu iyice anladığınızdan emin olun. Proje, blokzincir ya da finans dünyasına dair gerçek bir soruna mantıklı bir çözüm getiriyor mu? Vizyonu, DeFi ve metaverse gibi gelecekte büyük rol oynaması beklenen ekosistemlerle uyumlu mu? Bu sorulara cevabınız evetse, yatırım yapmanın mantıklı olduğu bir projeyle karşı karşıya olabilirsiniz.

    4. Projenin blokzincire ihtiyacı var mı?

    Kripto para ekosistemi, blokzincir teknolojisine dayanır. Bir başka deyişle, kripto paraları mümkün kılan blokzincirlerdir. Doğal olarak, bir proje, gerçekten blokzincire ihtiyacı varsa kripto para çıkarmalıdır. Ancak günümüzde, yalnızca gelir elde edebilmek için kripto para çıkaran birçok proje de bulunuyor. Bu tür projelerden uzak durmak için yatırım yapacağınız projenin bir blokzincire gerçekten ihtiyacı olup olmadığını sorgulamalısınız.

    KRİPTO PARA ALMAK GÜVENLİ Mİ?

    Kripto para yatırımı yapmak için kripto para satın almak, güvenilir borsalardan yapıldığı sürece son derece güvenlidir. Türkiye’de, Şikayetvar A.C.E. Ödülleri Kusursuz Müşteri Deneyimi ödüllü kripto varlık platformu Bitlo üzerinden kolayca ve güvenle Bitcoin, Ethereum gibi kripto paraları alıp satabilirsiniz.

    Sources


    Article information

    Author: Johnny Dunlap

    Last Updated: 1698418562

    Views: 1106

    Rating: 4.7 / 5 (117 voted)

    Reviews: 95% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Johnny Dunlap

    Birthday: 1945-07-10

    Address: 97305 Brown Plains Suite 370, Pearsonside, IL 64089

    Phone: +3947224705137160

    Job: Physical Therapist

    Hobby: Pottery, Rock Climbing, Fencing, Reading, Basketball, Snowboarding, Hiking

    Introduction: My name is Johnny Dunlap, I am a important, intrepid, multicolored, accessible, exquisite, unguarded, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.