header banner
Default

5 Haziran 2023: Kripto paralar haftaya nasıl başladı?


Kripto para piyasası, zorlu bir haftanın ardından yeni haftaya da kırmızı başladı. Haftalardır belirli bir aralıkta işlem gören Bitcoin (BTC), yeni haftaya girerken yönünü aşağı çevirdi. Mayıs ayının ortalarından bu yana BTC fiyatı, 27.600 ila 25.800 dolar aralığında sıkışmış durumda. Bu seviyelerdeki destek ya da direnç seviyesinin kırılımını bir türlü gerçekleştirememiş olan Bitcoin, uzun bir süredir genellikle iki seviye arasında işlem görüyor. Bununla birlikte Bitcoin, 2023 yılının başlarından bu yana 4 ayın ardından ilk defa mayıs ayını ekside kapattı. Haziran ayına da kırmızı başlayan BTC, bu trendi yeni hafta başında da sürdürmeye devam ediyor.

Ne var ki kripto para piyasası yalnızca kendi içerisindeki aksaklıklardan değil, aynı zamanda dış faktörlerden de epey etkileniyor. Son dönemlerde ABD’nin borç tavanı sorunları, kripto endüstrisini de bir hayli gerdi. Geçtiğimiz haftalarda kripto piyasasının düşüş eğiliminin hızlanmasının arkasındaki sebeplerden bir tanesi de ABD borç tavanı gelişmeleri oldu. Pek çok piyasa yorumcusu ise riskli piyasalardaki fiyatlanmaların ABD’nin borç tavanı gelişmelerine bağlı olarak şekillendiği konusuna değindi.

31 Mayıs tarihinde ise uzun zamandır süren tartışmaların ardından ABD Temsilciler Meclisi, borç tavanının yükseltilmesini öngören tasarıyı kabul etti. Bununla birlikte borç tavanının yükseltilmesini öngören tasarının kabul edilmesi, kripto madencilerini de olumsuz etkileyeceği düşünülüyor. Bilindiği üzere tasarıda maddeler arasında kripto para madencilik şirketlerine yüzde 30 vergi uygulanma ibaresi bulunuyor.

Kripto para piyasasını etkileyecek olayların yanı sıra geçen hafta kriptolarda tablo, bir önceki haftada da olduğu gibi kırmızıydı. Geçtiğimiz haftanın ardından hafta başına bir kırmızı mum daha dikti. Ancak kripto para piyasasının toplam piyasa değerini yeniden toparlayabilmesi adına Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin haftaya yeşil devam etmesi gerektiği söylenebilir.

Bilindiği üzere kripto para piyasasının toplam değeri 2023’ün gelmesiyle 1,2 trilyon dolara kadar yükselmişti. Ancak son birkaç aydır bu değer 1,1 trilyon dolarda seyretmeye devam ediyor.

Bitcoin’de (BTC) son durum ne?

VIDEO: 2023-2025 Boğa Sezonun Yıldızı Olacak Coin
BYİNAN

En son nisan ayında 31.000 dolar seviyelerini gören Bitcoin (BTC), değer kaybı ile geçen mayıs ayının ardından kademeli olarak düşmeye devam ediyor. BTC, mayıs ayını kırmızı kapatmasıyla, yeni haftaya da ekside başladı.

Bununla birlikte BTC/USD çifti, geçtiğimiz hafta yaşanan olumsuzluklarla birlikte yüzde 4,27’lik bir düşüş yaşadı. Bu artış ile birlikte BTC fiyatı, geçtiğimiz haftanın en yüksek seviyesi 28.400’den yüzde 6,77 değer kaybederek 26,500 dolara kadar geri çekildi.

CoinMarketCap verilerine göre, geçtiğimiz haftayı yüzde 4 değer kaybı ile kapatan Bitcoin, haftaya keskin bir şekilde kırmızı başladı. Yeni haftaya değer kayıpları ile başlayan BTC, haberin kaleme alındığı andan itibaren 26.830 dolar seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.

Altcoin’lerde son durum

VIDEO: Kimsenin Bilmediği Bu Coin 10.000 X Yükseldi ve Zengin Etti 😱🚀
BTCHaber TV

Geride bıraktığımız hafta, Bitcoin gibi altcoin’ler içinde zorlu bir hafta oldu.

Lider altcoin Ethereum (ETH), her ne kadar BTC grafiği ile aynı kaderi paylaşsa da Bitcoin kadar değer kaybına maruz kalmadı. ETH fiyatı, geçtiğimiz haftayı yalnızca yüzde 1,4’lük değer kaybı ile kapattı.

Bununla birlikte Ethereum için de mayıs ayının zorlu bir ay olduğu söylenebilir. Bir süredir fiyatında durgunluk yaşayan ETH/USD paritesi, işlem ücretlerinde oldukça büyük bir düşüşe imza attı. Ethereum işlem ücretleri yüzde 70 oranında düşüş kaydetti. Geçtiğimiz mayıs ayının başlarında işlem ücretleri 16 dolar civarında iken, ay sonunda bu rakam 5 doların altına kadar geri çekildi.

Bitcoin gibi haftayı kırmızı başlayan ETH, haberin yayın saati itibarıyla 1.870 dolar seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.

Bitcoin ve Ethereum’da meydana gelen düşüşlere rağmen, altcoin’ler ikiye bölünmüş durumda. Kimilerinde düşüşler meydana gelirken, kimilerinde de artışlar görüldü.

Son 24 içerisinde en fazla değer kaybeden altcoin’ler ise PEPE, Filecoin (FIL), Gate (GT) ve WOO Network (WOO) oldu. PEPE ve FIL yüzde 5 değer kaybederken, GT ve WOO geçtiğimiz 24 saatte yüzde 4 kayıp yaşadı.

Ne var ki geçtiğimiz 24 saati lehine çeviren altcoin’ler de mevcut. Son 24 saati en iyi değerlendiren altcoin’ler arasında ilk 3’te Terra Luna Classic (LUNC), The Sandbox (SAND) ve Decentraland (MANA) yer alıyor. LUNC, yüzde 12’lik artış ile liderlik koltuğuna otururken, SAND ve MANA yüzde 5’lik değer kazancı ile LUNC’u takip ediyor.

Tasfiyeler, long pozisyonlarda

VIDEO: Ferrari ABD'de Kripto Paralar ile Ödeme Alacak! | Haftanın Öne Çıkan Gelişmeleri | Kripto Bülten
BTCHaber TV

Bir önceki haftaya bakıldığında, piyasaya long pozisyon tasfiyeleri hakimken, bu hafta likidasyonların ağırlık merkezi yine long pozisyonlarda. Yeni haftaya kırmızı başlayan kripto para piyasasında tasfiyelere, long pozisyonlar eşlik ediyor.

Coinglass verilerine göre, 5 Haziran itibarıyla son 24 saat içerisinde 28.056 yatırımcı likide edildi. Bununla birlikte piyasada toplamda 57 milyon dolar tasfiye edildi. Açılan long pozisyonlarda 38,57 milyon dolar tasfiye olurken, short pozisyonlarda 18,78 milyon dolar likidite oldu.

Geçtiğimiz 24 saatlik zaman diliminde ise en fazla likidasyona, 13,12 milyon dolar ile Bitcoin sahip. 9,13 milyon dolar ile ETH, Bitcoin’i takip ederken, 5,93 milyon dolar da diğer altcoin’lerde tasfiye edildi.

En fazla likidasyonların meydana geldiği borsalara bakıldığında ise 20 milyon dolar ile Binance ilk sırada yer aldı. Bununla birlikte Binance’te meydana gelen 20 milyon dolarlık likidasyonun 14 milyon doları long pozisyonlarda tasfiye edilirken, 6 milyon doları da short pozisyon işlemlerde likidite oldu.

Binance’in ardından en fazla tasfiye yaşayan borsa ise OKX ve Bybit oldu. Bu iki borsada ise en fazla likidasyon long pozisyon işlemlerde meydana geldi. OKX’te long pozisyon işlemlerde 13 milyon dolar tasfiye olurken, Bybit borsasında 7 milyon dolarlık bir tasfiye meydana geldi.

Son olarak kripto para piyasasının hangi yöne gideceği ise hala belirsizliğini korumaya devam ediyor. Bitcoin Korku ve Açgözlülük endeksine bakıldığında, 5 Haziran itibarıyla piyasaya nötr bir yaklaşımın hakim olduğu söylenebilir.

Sources


Article information

Author: Kyle Jones

Last Updated: 1698029522

Views: 1103

Rating: 4.1 / 5 (36 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kyle Jones

Birthday: 1928-11-28

Address: 55423 Sarah Creek Apt. 750, Ericland, HI 38723

Phone: +4675828229058605

Job: Journalist

Hobby: Role-Playing Games, Dancing, Traveling, Mountain Climbing, Meditation, Orienteering, Fencing

Introduction: My name is Kyle Jones, I am a sincere, dazzling, dear, skilled, audacious, accessible, Open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.